Breu Història de l’Associació Catalana de Metges Forenses
L’Associació Catalana de Metges Forenses va néixer l’any 1986 amb l’ànim i l’esperit de perseguir la màxima eficàcia i optimització de la funció formativa i científica de la Medicina Forense en l’àmbit territorial d’actuació del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.
Sense desvincular-se de l’Associació Nacional de Metges Forenses, que integrava a tot el col·lectiu de metges forenses de l’Estat Espanyol, l’organització mare, la qual es basava en Juntes representatives de les diferents províncies, es creava a Catalunya la primera associació de metges forenses en l’àmbit autonòmic, integrant les estructures anteriors.
La nova associació incloïa en la seva Junta Directiva els membres triats per tots els forenses de l’àmbit territorial de Catalunya, concretament quatre, integrant, a més, als quatre representants de les juntes provincials de l’estructura anterior.
Els presidents són escollits bianualment.
Des de l’inici de l’Associació Catalana s’han succeit els següents presidents:
1986 Dr. Emili Buetas Fernández
1988 Dr. Josep Corrons Espinal
1990 Dr. Josep Corrons Espinal
1992 Dr. Jordi Jornet Lozano
1994 Dr. Amadeo Pujol Robinat
1996 Dr. Amadeo Pujol Robinat
1998 Dr. Josep Arimany Manso
2000 Dr. Josep Arimany Manso
2002 Dr. Gabriel Martí Amengual
2004 Dr. Gabriel Martí Amengual
2007 Dr. Gabriel Martí Amengual
2009 Dr. Xavier Bernal i Martí
2011 Dr. Xavier Bernal i Martí
2013 Dr. Xavier Bernal i Martí
2022 Dr. Josep Maria Casadesús Valbí
Aquest esforç d’organització s’ha traduït en l’organització pròpia de nombroses activitats científiques i la col·laboració estreta en unes altres.
Serveixin d’exemple, entre d’altres:
- Cursos de formació continuada en col·laboració amb el Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, Universitats, Acadèmia de Ciències Mèdiques i Societats Científiques.
- Organització anual d’un simposi sobre aspectes mèdico-pràctics en la valoració del dany corporal en l’àmbit d’accidents de circulació, en col·laboració amb totes les entitats asseguradores del sector.
- Creació de grups de referència en investigació amb el suport de l’Institut de Medicina Legal de Catalunya (agressions sexuals, donació i trasplantament d’òrgans, etc.)
- Organització dels Jornades Catalanes d’Actualització en Medicina Forense, les quals s’han vist incrementades a poc a poc, en participació de professionals i en el reconeixement i nivell de prestigi, tant a Catalunya com en la resta d’Espanya i fins i tot en l’àmbit internacional, convertint-se en un referent mèdico-científic en l’àmbit de les Ciències Forenses.
Aquestes Jornades es desenvolupen bianualment. Des de l’any 2003 s’organitzen les Jornades d’Actualització en Medicina Forense, juntament amb l’Institut de Medicina Legal de Catalunya.